Pudding a la suflet cytrynowy

Pudding a la suflet cytrynowy
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wysmarować masłem 6 niewielkich foremek lub większą foremkę o wymiarach 20 x 25 cm. Ustawić foremki w brytfance. Zagotować wodę w rondelku lub czajniku.
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. W innej misce ubijać żółtka, aż się spienią i zjaśnieją, 3-4 minuty. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Dodać białka do żółtek, wymieszać. Napełniać foremki w trzech czwartych. Otworzyć piekarnik. Szybko, ale ostrożnie nalać do brytfanki wrzątku do połowy wysokości foremek. Wstawić brytfankę do piekarnika i piec w kąpieli wodnej 20-25 minut. Nie przepiec. Wyjąć brytfankę z piekarnika. Wyjąć foremki, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE