Ptysie z sosem czekoladowym

Ptysie z sosem czekoladowym
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
8

Składniki:

  • ½ szklanki wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta mielonego cynamonu
  • ½ l lodów waniliowych albo śmietankowych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 220oC. W rondelku zmieszaj wodę, masło oraz sól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę i mieszaj intensywnie drewnianą łyżką. Kiedy z ciasta zrobi się kula i zacznie odchodzić od ścianek, przełóż je do miski i zaczekaj 3-4 minuty, żeby trochę przestygło. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj ręcznie albo elektrycznym mikserem. Dodaj cynamon i wymieszaj. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo plastikowej torebki z odciętym rożkiem i nałóż porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając między nimi przynajmniej 2,5 cm odstępu. Zanurz palec w wodzie i wygładź sterczące czubki. Wsuń blachę do piekarnika i piecz 20-25 minut, obracając ją w połowie pieczenia o 180o żeby ciastka równo się upiekły. Gdy będą rumiane, lekkie i suche, przełóż je na metalową kratkę, żeby wystygły. Tuż przed podaniem przekrój kulki z ciasta w poprzek i nałóż do środka porcje lodów. Polej sosem czekoladowym i podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE