Ptysie cytrynowo-pietruszkowe

Ptysie cytrynowo-pietruszkowe
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 5 dużych jajek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 małe dymki
  • drobno posiekane
  • 3 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki kędzierzawej

Kalkulator wag i miar

Przepis

W 4-litrowym garnku zagotować 1 szklankę wody z masłem, solą i pieprzem, aby masło się roztopiło. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać ok. 2 minut, cały czas energicznie mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia. Dodać 4 jajka, po jednym, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać skórkę cytrynową, dymkę, pietruszkę i wymieszać. Przełożyć ciasto do plastikowej torebki i odciąć róg. Wyciskać małe kulki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też nakładać ciasto łyżeczką. (Surowe kulki ciasta można zamrozić w plastikowym pojemniku lub torebce i przechowywać do miesiąca).
Nagrzać piekarnik do 200° C. Rozkłócić 1 jajko z 1 łyżeczką wody i posmarować wierzch ptysiów. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE