Pstrąg pieczony w soli

Pstrąg pieczony w soli
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Czas przygotowania:
1 godzina, 10 minut

Składniki:

  • 3 kg zwykłej soli kuchennej
  • 6 białek
  • 2-3 kg pstrąg tęczowy w całości
  • wypatroszony
  • 50 g masła
  • garść grubo siekanego estragonu
  • tymianku i natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

W misce dokładnie wymieszaj 2 kg soli z częścią ziół i białkami, aż masa stanie się wilgotna i klejąca (w razie potrzeby dolej wody lub jeszcze jedno białko). Na dno foremki do pieczenia wysyp kilogram soli. Do wnętrza ryby włóż resztę ziół i masło. Rybę połóż na sypkiej soli, przykryj masą solną w taki sposób, żeby wyglądała na „zmumifikowaną”. Piecz w temperaturze 220°C, licząc 25 minut na każdy kilogram ryby. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw na około 5 minut. Przed podaniem rozbij twardą skorupę młotkiem i usuń resztki soli.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE