Przystawka warzywna

Przystawka warzywna
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 4 fenkuły
  • oliwa
  • 12 czerwonych okrągłych chili
  • 3 ząbki czosnku
  • przekrojone na pół
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 6 anchois
  • garść kaparów
  • garść liści natki o płaskich liściach
  • pęk boćwiny
  • sok z połowy cytryny
  • czerwony ocet winny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odkrój nać i twarde głąby od fenkułów i pokrój je na cząstki wielkości dużego kęsa. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż fenkuły, aż się zeszklą. Dodaj czosnek, szczyptę soli i czarnego pieprzu i przesmaż, aż czosnek się zrumieni. Zagotuj garnek wrzątku. Włóż okrągłe chili do rondla i wlej tyle oliwy, żeby chili były zalane do 2/3 wysokości. Wlej chochlę wrzątku z garnka do rondla z fenkułami. Gdy oliwa w rondlu z chili się zagotuje, wyjmij chili łyżką cedzakową i osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Posiekaj anchois, kapary i natkę. Kiedy chili przestygną, rozłóż je na płaskiej powierzchni i nafaszeruj anchois, kaparami i natką. Włóż liście boćwiny do garnka z wrzątkiem i blanszuj 3-4 minuty. Przełóż je do durszlaka i zaczekaj, aż woda odcieknie, a boćwina trochę przestygnie. Wymieszaj ją z sokiem z cytryny i skrop octem winnym i oliwą. Przed podaniem rozłóż na dużym płaskim talerzu liście boćwiny, faszerowane chili oraz duszone fenkuły.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE