Anna Olson

Żurawinowe gratin


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Żurawinowe gratin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin

¼ szklanki + ½ szklanki cukru

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki śmietanki 30%

1 szklanka mielonych migdałów

2 jajka

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

cukier puder do posypania albo 30% śmietanka do polania

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wymieszać żurawiny z ¼ szklanki cukru i wyłożyć do naczynia do zapiekania. W blenderze połączyć pozostałe składniki na jednolitą masę. Wyłożyć na żurawiny i zapiekać całość przez około 30 do 40 minut, aż wierzch stanie się złocisto-brązowy. Podawać gratin na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane śmietanką.

powrót

Podobne przepisy

Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.