Anna Olson

Żurawinowe gratin


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Żurawinowe gratin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin

¼ szklanki + ½ szklanki cukru

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki śmietanki 30%

1 szklanka mielonych migdałów

2 jajka

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

cukier puder do posypania albo 30% śmietanka do polania

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wymieszać żurawiny z ¼ szklanki cukru i wyłożyć do naczynia do zapiekania. W blenderze połączyć pozostałe składniki na jednolitą masę. Wyłożyć na żurawiny i zapiekać całość przez około 30 do 40 minut, aż wierzch stanie się złocisto-brązowy. Podawać gratin na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane śmietanką.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.