Anna Olson

Żurawinowe gratin


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Żurawinowe gratin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin

¼ szklanki + ½ szklanki cukru

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki śmietanki 30%

1 szklanka mielonych migdałów

2 jajka

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

cukier puder do posypania albo 30% śmietanka do polania

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wymieszać żurawiny z ¼ szklanki cukru i wyłożyć do naczynia do zapiekania. W blenderze połączyć pozostałe składniki na jednolitą masę. Wyłożyć na żurawiny i zapiekać całość przez około 30 do 40 minut, aż wierzch stanie się złocisto-brązowy. Podawać gratin na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane śmietanką.

powrót

Podobne przepisy

(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.