Anna Olson

Żurawinowe clafoutis


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Żurawinowe clafoutis
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin

¼ szklanki + ½ filiżanki cukru

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki śmietanki 30%

1 szklanka mielonych migdałów

2 jajka

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

½ szklanki podgrzanego dżemu morelowego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wymieszać żurawiny z ¼ szklanki cukru. Do ośmiu ceramicznych foremek do zapiekania włożyć po pół szklanki żurawin i ustawić na blasze.
W blenderze zmiksować pozostałe składniki na gładką masę. Wyłożyć masę na żurawiny i zapiekać około 30-40 minut, aż przyrumienią się z wierzchu. Podawać na gorąco, posmarowane dżemem morelowym.

powrót

Podobne przepisy

Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Trufle czekoladowo-marcepanowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.