Grzegorz  Łapanowski

Żur


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Żur
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki chrzanu

1 ziemniak

garść pieczarek

1/2 butelki zakwasu

½ szklanki posiekanej pietruszki

selera i marchwi

700 ml bulionu warzywnego

butelka maślanki

liść laurowy

ziele angielskie

3 łyżki majeranku

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Dodatki:

2 ugotowane jaja

smażone kiełbaski z paniru (patrz: oddzielny przepis)

kilka kropli oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy czosnek, pozostałe warzywa oraz trzonki pieczarek. Smażymy do lekkiego zezłocenia. Dodajemy do bulionu warzywnego. Ziemianki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Pozostałe pieczarki podsmażamy na patelni. Do zupy dodajemy majeranek, chrzan, zakwas. Zupę zagotowujemy mieszamy, dodajemy maślankę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec doprawiamy świeżym czosnkiem i serwujemy ze smażonymi pieczarkami, kiełbaskami z paniru i gotowanym jajem.

powrót

Podobne przepisy

Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.