Brygida Kosel

Żur z białą kiełbasą i jajkiem


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 30660

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 litr bulionu

20 dag wędzonki

2 pętka białej kiełbasy

1 suszony grzyb

majeranek

litr zakwasu na żur

20 dag boczku

2-3 dag mąki

łyżka chrzanu i 2-3 ząbki czosnku

2 jajka

 

 

Przygotowanie:


Do przygotowanego wcześniej bulionu wrzucić około 20 dag wędzonki. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dołożyć jednego suszonego borowika, 2 pętka surowej białej kiełbasy i świeży majeranek. Dolać litr zakwasu na żur. Całość gotujemy pod półprzykryciem kolejne 20 minut. W tym czasie boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć go na patelni. Dodać 2-3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Do boczku dolewamy łyżkę wazową zupy. Gotową zasmażkę przelać do gotującej się zupy. W ten sposób można uniknąć powstania nieefektownych grudek. Dodać łyżkę startego chrzanu oraz 2-3 łyżki czosnku wyciśniętego przez praskę. Gotować jeszcze 10 minut. Podawać z pokrojoną w grube plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo pokrojonymi w ćwiartki.

powrót

Podobne przepisy

Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Zupa-krem z papryki i jabłek
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

bialys

postów: 1

24.01.2013 11:57

CYTUJ

Faktycznie oszukany ten żurek, przecież w zdecydowanej większośći zakwasy w butelkach kupowane w sklepach nadają się tylko do wc. I choćby użyć najlepszych skłądników pozostałych, zupa będzie niejadalna i tyle.

#ffdsds

24.04.2011 21:18


sddsds

CYTUJ

a zakwas gdzie? co to za ściemo-żur?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.