Tomasz Jakubiak

Zupa ziemniaczana z pesto z czosnku niedźwiedziego


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (oddc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 429

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

włoszczyzna

200 g wędzonych żeberek

0,5 kg ziemniaków

cebula

łyżka mąki

masło do podsmażenia

łyżka octu jabłkowego

sól, pieprz

2 litry wody

 

Pesto:

2 łyżki czosnku niedźwiedziego

100 - 150 g orzechów laskowych

100 - 150 g pestek ze słonecznika

sól

syrop z głogu

olej rydzowy

 

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotuj bulion warzywny. Następnie dodaj wędzone żeberka i wyjmij z garnka ugotowaną włoszczyznę. Warzywa rozgnieć na puree. Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy żeberka i ziemniaki będą miękkie dodaj warzywne puree. Wszystko wymieszaj. Przygotuj zasmażkę. Na patelni przesmaż cebulę, dodaj mąkę, wszystko wymieszaj. Gotową zasmażkę dodaj do zupy i dokładnie wszystko wymieszaj.
Ugotowane żeberka wyjmij z zupy i pokrój na mniejsze kawałki. Ponownie wrzuć do garnka. Na koniec dodaj octet jabłkowy, odrobinę soli i pieprzu.

Niesamowitym dodatkiem będzie pesto z czosnku niedźwiedziego. Podprażone orzechy i pestki wrzuć do blendera. Poczekaj chwilę, aż przestygną. Dodaj do tego czosnek niedźwiedzi. Posól. Dolej syropu z głodu oraz oleju rydzowego. Wszystko zmiksuj. Powstałą konsystencję ułóż na środku nalanej do talerza zupy. Danie jest gotowe. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Gęsta zupa z wędzonej makreli
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.