Janella  Purcell

Zupa ze szpinakiem, soczewicą i cytryną


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

Zupa ze szpinakiem, soczewicą i cytryną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka oliwy

½ cebuli

ząbek czosnku

½ filiżanki brązowej albo zielonej soczewicy

litr bulionu warzywnego

½ pęczka boćwiny

¼ pęczka kolendry

sok z cytryny

4 łyżki taklii (4 pokrojone ząbki czosnku

pół filiżanki oliwy

4 łyżki mielonej kolendry

łyżka soli)

sól morska i biały pieprz

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Podsmażyć przez kilka sekund. Wsypać soczewicę. Wymieszać, żeby ziarna pokryły się tłuszczem. Wlać bulion. Gotować, aż soczewica będzie miękka.
Posiekać szpinak. Dodać go do zupy razem z kolendrą i sokiem z cytryny. Przykryć. Kiedy szpinak zmięknie, zmiksować zupę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolać wody. Przygotować taklię. Podsmażony czosnek rozetrzeć w moździerzu z oliwą, kolendrą i solą. Rozlać zupę do czterech talerzy. Dodać po łyżce taklii. Przyprawić do smaku. Przybrać orzeszkami piniowymi.

powrót

Podobne przepisy

Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Zupa migdałowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa Pho z wieprzowiną
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.