Gary  Rhodes

Zupa ze świeżego szpinaku


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa ze świeżego szpinaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

675 g szpinaku

1 l wywaru warzywnego

1 ziemniak pokrojony w kostkę

1 grubo posiekana cebula

nieco masła

świeżo starta gałka muszkatołowa

2 łyżki stołowe crème frâiche

 

 

Przygotowanie:


Opłucz liście szpinaku, oderwij łodygi. W garnku doprowadź do wrzenia wywar warzywny. Wrzuć liście na dwie minuty, gotuj na silnym ogniu, mieszając. Gdy zmiękną, zdejmij z ognia i odcedź. Szpinak musi teraz całkowicie wystygnąć. Do garnka wrzuć ziemniak, cebulę i nieco masła. Usmaż, aż cebula zmięknie. Wlej 1 litr wywaru, w którym gotowałeś szpinak. Dolej do warzyw, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 - 15 minut i też wystudź. Dorzucić szpinak do wywaru. Przelej do miksera. Zmiksuj zimny wywar i szpinak, a otrzymasz gęsty płyn. Podgrzej w garnku. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową i crème frâiche. Nie mieszaj dokładnie, aby było widać białe smugi. Przelej na talerze.
Można też zdjąć garnek ognia i zmiksować ręcznym blenderem, aż na wierzchu powstanie apetyczna pianka. Podawaj z placuszkami z koziego sera, papryki i dymki.

powrót

Podobne przepisy

Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z soczewicy z chorizo
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.