Mark  Bittman

Zupa z wiśniami i kumkwatem


Przepis z programu Minimalista (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z wiśniami i kumkwatem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml czerwonego wina o owocowym aromacie

najlepiej pinot noir lub Beaujolais

1 szklanka cukru lub do smaku

ok. 700 g wiśni umytych i wyszypułkowanych

lub 450 g wiśni i 250 g kumkwatu

przekrojonego na pół i bez pestek

1 mango

obrane i pokrojone na centymetrowe kostki

125 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu (lub do smaku)

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać wino, cukier i 125 ml wody w garnku, który pomieści też czereśnie. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu przed 5 minut, aż odparuje alkohol. Dodać wiśnie i kumkwat, jeśli go używamy. Dalej gotować na wolnym ogniu, aż wiśnie będą dosyć miękkie, 10-15 minut. Spróbować i ewentualnie dosłodzić. Przelać do salaterki, ostudzić, potem schłodzić w lodówce (można przyspieszyć chłodzenie wstawiając salaterkę do większej miski wypełnionej lodem i mieszać, w razie potrzeby dodając lodu). Przelać do 4 mniejszych salaterek, udekorować mango i łyżką creme fraiche lub kwaśnej śmietany albo jogurtu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem dyniowo-pomarańczowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Lekka zupa z grzybami shiitake
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.