Zupa z topinamburów

Przepis z programu Manic Organic (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z topinamburów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Chipsy:

4 wyszorowane ekologiczne topinambury

2 szklanki oleju roślinnego



Zupa:

60 g masła

½ szklanki posiekanej cebuli

1 por, posiekana biała część

3 pokrojone w kostkę pasternaki

½ szklanki pokrojonego w kostkę selera

1 kg wyszorowanych i pokrojonych w plastry topinamburów

1½ l bulionu z kurczaka

sól i pieprz



Chipsy:

Rozgrzać we frytkownicy olej. Topinambury pokroić w cienkie plastry przy pomocy szatkownicy i smażyć małymi porcjami na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Nie przykrywać. Odstawić.



Zupa:

W garnku rozgrzać na średnim ogniu masło. Wrzucić cebulę, pora, pasternak i seler. Doprawić solą i pieprzem i dusić, aż warzywa zmiękną. Nie rumienić. Gdy warzywa zmiękną dodać topinambury i bulion i zagotować. Gotować, aż topinambury będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu. Doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną chipsami z topinamburów.





© Antony John



powrót

Podobne przepisy

Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.