James  Martin

Zupa z szynki i groszku


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z szynki i groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duży kawałek masła

1 cebula

drobno pokrojona

3 ząbki czosnku

pokrojone w cienkie płatki

¼ pora

drobno pokrojonego

½ kopru włoskiego

drobno pokrojonego

400 g gotowanej szynki

pokrojonej w kostkę

250 ml białego wina

1,5 l wywaru drobiowego

600 g mrożonego

zielonego groszku

1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka posiekanych liści mięty

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej masło w dużym rondlu. Na małym ogniu smaż cebulę, czosnek, por i koper włoski przez 10-15 minut, aż będą miękkie i złociste. Dodaj szynkę, białe wino i wywar. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj przez 8-10 minut. Wrzuć mrożony groszek i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.