Zupa z soczewicy, kanapka z kaczką, mango chutney i marynowaną cebulą

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z soczewicy, kanapka z kaczką, mango chutney i marynowaną cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Zupa z soczewicy:

1 kaczka po pekińsku, kupiona w sklepie, mięso oddzielone od kości

2 litry bulionu drobiowego

łyżka oliwy

pół czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę

2 ząbki czosnku, posiekane

2-3 liście laurowe

1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę

2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę

120 g czerwonej soczewicy, opłukanej i odsączonej

3 pomidory śliwkowe, bez nasion, pokrojone w kostkę

pół pęczku szczypiorku, pokrojonego w centrymetrowe kawałki

sól

pieprz



Mango Chutney:

11 dag cukru palmowego, pokrojonego w kawałki (lub 60 g białego cukru i 60 g brązowego cukru)

240 ml wody

4 anyżki gwiazdkowate, całe

sok z dwóch limonek

2 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę

łyżeczka płatków chilli



Marynowana cebula:

czerwona cebula, pokrojona w piórka

łyżka soli

60 ml octu z czerwonego wina





Kanapka z kaczką

Bagietka przecięta wzdłuż, wydrążona z miąższu i nafaszerowana kaczym mięsem z przepisu na zupę z soczewicy

Mango Chutney

Marynowana cebula

pół pęczka szczypiorku pokrojonego w centymetrowe kawałki

garść liści kolendry

pół garści liści mięty

sól

pieprz





Zupa z soczewicy

1. Obrać mięso z kaczki i przeznaczyć do kanapki. Odłożyć 200 g do dekoracji zupy.

2. Wsadzić kacze kości do garnka, zalać bulionem drobiowym i zagotować.

3. Zmniejszyć ogień, żeby bulion delikatnie bulgotał, zebrać szumowiny i gotować przez pół godziny.

4. Rozgrzać duży garnek na średnim ogniu, wlać oliwę.

5. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do miękkości.

6. Dodać liść laurowy, marchew i seler, smażyć przez 2 minuty, póki marchew i seler nie zmiękną.

7. Odcedzić bulion do dużego garnka i zagotować.

8. Dodać soczewicę, zmniejszyć ogień, żeby zupa delikatnie bulgotała i gotować przez pół godziny.

9. Doprawić zupę z soczewicy solą, pieprzem. Udekorować mięsem z kaczki, pomidorami i szczypiorkiem.



Mango Chutney

1. Wrzucić cukier palmowy, wodę i anyżek gwiazdkowy na mocno rozgrzaną patelnię i zagotować.

2. Gdy cukier się rozpuści, dodać sok z limonki.

3. Redukować do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

4. Dodać mango, płatki chilli, doprawić solą i gotować przez 5 – 7 minut, póki mango nie zmięknie, a płyn nie zredukuje się.



Marynowana cebula

1. Cebulę włożyć do miski, posolić i zamieszać.

2. Zostawić na 10 minut.

3. Przepłukać zimną wodą, odsączyć i ułożyć a suchym ręczniku.

4. Gdy cebula wyschnie, włożyć do miski, dodać ocet z czerwonego wina i przemieszać, żeby piórka zamarynowały się w occie.



Kanapka z kaczką

1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

2. Umieścić kacze mięso i bagietkę na blasze. Piec, póki mięso nie będzie ciepłe, a bagietka lekko przypieczona.

3. Położyć bagietkę na desce, wewnątrz ułożyć warstwę kaczego mięsa, potem Mango Chutney, marynowanej cebuli, szczypiorku, kolendry i mięty.

4. Doprawić solą, pieprzem, przykryć górną częścią bagietki, kroić na porcje i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa rumfordzka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.