James  Martin

Zupa z rzeżuchy wodnej z serem stilton


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z rzeżuchy wodnej z serem stilton
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ząbki czosnku

1 szalotka lub średnia cebula

1 seler naciowy

1 duży ziemniak

1/2 litra bulionu z kurczaka lub z warzyw

200g stiltona

250 ml śmietany 18-procentowej

pęczek rzeżuchy wodnej (rukwi)

sól

czarny pieprz

kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Szalotkę i czosnek kroimy w cienkie plasterki, a selera i ziemniaka w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy pokruszony na kawałki ser. Wlewamy śmietanę, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy garnek z palnika i wrzucamy pokrojoną rzeżuchę wodną. Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą porcję zupy dekorujemy 1-2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany i skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa śliwkowa z piernikiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.