James  Martin

Zupa z rzeżuchy wodnej z serem stilton


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z rzeżuchy wodnej z serem stilton
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ząbki czosnku

1 szalotka lub średnia cebula

1 seler naciowy

1 duży ziemniak

1/2 litra bulionu z kurczaka lub z warzyw

200g stiltona

250 ml śmietany 18-procentowej

pęczek rzeżuchy wodnej (rukwi)

sól

czarny pieprz

kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Szalotkę i czosnek kroimy w cienkie plasterki, a selera i ziemniaka w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy pokruszony na kawałki ser. Wlewamy śmietanę, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy garnek z palnika i wrzucamy pokrojoną rzeżuchę wodną. Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą porcję zupy dekorujemy 1-2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany i skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa kartoflana z pietruszkowym pesto
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.