Zupa z plantana i cebuli z czarną truflą

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z plantana i cebuli z czarną truflą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 średnie, hiszpańskie albo żółte cebule medium

3 łyżki masła

480 ml wywaru drobiowego (albo wody w wersji wegetariańskiej)

450 g zielonych plantanów, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę

świeża, czarna trufla (dowolnie)

120 ml tłustej śmietany

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

W dużym rondlu o grubym dnie usmaż cebulę na maśle, dodając sól i pieprz do smaku. Przykryj, duś na średnim do małego ogniu przez 20 - 25 minut, aż będą miękkie i jasnobrązowe. Wlej wywar, dorzuć plantany, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Przykryj, duś przez 25 minut albo do chwili, gdy plantany zmiękną. Zmiksuj zupę w mikserze i przelej do rondla. Wlej śmietanę, dodaj sól do smaku.



Podanie:

Na talerz wylej 120-240 ml zupy. Przybierz wiórkami ze świeżej, czarnej trufli.



© 2012 Vanessa Cantave





powrót

Podobne przepisy

Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rozgrzewający krem z marchewki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.