Delia  Smith

Zupa z pieczonej dyni


Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

Zupa z pieczonej dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dynia

1 duża cebula

3 dag masła

400 ml pełnotłustego mleka

850 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

kawałek żółtego sera – Fontina lub Gruyere

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, lekko doprawiamy solą oraz pieprzem, smarujemy odrobiną oleju arachidowego i pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż będzie miękka. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, zrumieniamy drobno posiekaną cebulę, po czym zmniejszamy ogień i dusimy 20 minut. Dolewamy mleko i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, oraz odrobiną świeżo utartej gałki muszkatołowej i doprowadzamy do wrzenia. Upieczoną dynię obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 min. Następnie zupę miksujemy i przecieramy przez sito, żeby była gładka i aksamitna. Do gorącej zupy wrzucamy pokrojony w kostkę ser, a po minucie podajemy, ozdabiając każdą porcję łyżką creme fraiche lub kwaśnej śmietany, oraz garstką tartego sera.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa nic z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.