James  Martin

Zupa z pasternaku i karczochów jerozolimskich z kompotem z cebuli


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z pasternaku i karczochów jerozolimskich z kompotem z cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kompot z cebuli

odrobina oliwy z oliwek

25g masła

1 łyżka brązowego cukru

4-5 cebul, pokrojonych w cienkie plastry

odrobina octu balsamicznego



Zupa

1 łyżka oliwy z oliwek

15g masła

1 grubo posiekana cebula

2 łyżki świeżego tymianku

2 ząbki czosnku

675g karczochów jerozolimskich, obranych, pokrojonych i trzymanych w zakwaszonej wodzie

675g pasternaku, obranego i pokrojonego

2 łyżki płynnego miodu

850ml wywaru drobiowego (lub warzywnego)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

220ml śmietany kremówki (48%)



Przybranie

50g crème fraîche

świeża trybula



Przygotowanie

Najpierw kompot. Podgrzej na dużej patelni oliwę, masło i cukier. Dodaj cebulę i ocet balsamiczny. Smaż, aż cebula zrumieni się, a ocet zredukuje. Robienie zupy zacznij od podgrzania w garnku oliwy i masła. Dodaj cebulę, tymianek, czosnek, karczochy, pasternak, miód i smaż, aż lekko się zrumienią, mieszając od czasu do czasu. Wlej wywar i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż warzywa przestaną być surowe, około 10 minut. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw solą, pieprzem i wmieszaj śmietanę. Gdy lekko przestygnie, ostrożnie przelej zupę do miksera i zmiksuj na gładko. Na środku każdego talerza umieść łyżkę kompotu z cebuli. Nalej zupę dookoła cebuli, a następnie dodaj przybranie z łyżeczki crème fraîche i gałązki trybuli.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Krem z selera naciowego z serem camembert
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

#terina

16.02.2011 18:14


w-wa

CYTUJ

Kompot ??? to po prostu smażona cebula z innymi dodatkami ... napewno smaczna :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.