James  Martin

Zupa z pasternaku i karczochów jerozolimskich z kompotem z cebuli


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z pasternaku i karczochów jerozolimskich z kompotem z cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kompot z cebuli

odrobina oliwy z oliwek

25g masła

1 łyżka brązowego cukru

4-5 cebul, pokrojonych w cienkie plastry

odrobina octu balsamicznego



Zupa

1 łyżka oliwy z oliwek

15g masła

1 grubo posiekana cebula

2 łyżki świeżego tymianku

2 ząbki czosnku

675g karczochów jerozolimskich, obranych, pokrojonych i trzymanych w zakwaszonej wodzie

675g pasternaku, obranego i pokrojonego

2 łyżki płynnego miodu

850ml wywaru drobiowego (lub warzywnego)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

220ml śmietany kremówki (48%)



Przybranie

50g crème fraîche

świeża trybula



Przygotowanie

Najpierw kompot. Podgrzej na dużej patelni oliwę, masło i cukier. Dodaj cebulę i ocet balsamiczny. Smaż, aż cebula zrumieni się, a ocet zredukuje. Robienie zupy zacznij od podgrzania w garnku oliwy i masła. Dodaj cebulę, tymianek, czosnek, karczochy, pasternak, miód i smaż, aż lekko się zrumienią, mieszając od czasu do czasu. Wlej wywar i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż warzywa przestaną być surowe, około 10 minut. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw solą, pieprzem i wmieszaj śmietanę. Gdy lekko przestygnie, ostrożnie przelej zupę do miksera i zmiksuj na gładko. Na środku każdego talerza umieść łyżkę kompotu z cebuli. Nalej zupę dookoła cebuli, a następnie dodaj przybranie z łyżeczki crème fraîche i gałązki trybuli.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa z pomarańczy z karmelizowanym makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

#terina

16.02.2011 18:14


w-wa

CYTUJ

Kompot ??? to po prostu smażona cebula z innymi dodatkami ... napewno smaczna :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.