Tobie  Puttock

Zupa z owoców morza


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Zupa z owoców morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 garść zamkniętych małży

umytych w zimnej wodzie

1 garść oczyszczonych omułków

1 średni kalmar

oczyszczony i pokrojony na krążki o grubości 5 mm

200 g żabnicy lub innej morskiej ryby o zwartym mięsie

4 duże krewetki

bez pancerzy i wnętrzności

2 oczyszczone niewielkie kraby

6 pomidorów

2 ząbki czosnku

obrane i pokrojone w drobne plasterki

1 pęczek umytej natki pietruszki – łodyżki drobno

a liście grubo posiekane

3 filety anchois

1 czerwona chili

pokrojona w plasterki

oliwa extra vergine

½ kieliszka Chardonnay lub innego białego wina

 

 

Przygotowanie:


Zanurz pomidory w osolonym wrzątku na pół minuty, wyjmij i polej zimną wodą. Usuń palcami skórkę oraz pestki i zachowaj miąższ. Podsmaż czosnek, łodygi natki pietruszki, anchois oraz chili na małej ilości oliwy na średnim ogniu w odpowiednio dużym garnku, który pomieści wszystkie składniki. Po ok. 2 minutach dodaj kraby i miąższ pomidorów, przykryj garnek pokrywką na następne 2 minuty. Dodaj rybę, małże, omułki oraz mięso kalmara i ponownie przykryj garnek. Po minucie wlej wino, gotuj kilka minut, zdejmij garnek z ognia, odstaw na ok. 5 minut i na koniec posyp pozostałą natką pietruszki.
Podawaj na stół w garnku lub w dużej misce z chrupiącym chlebem albo grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szczawiowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.