Curtis Stone

Zupa z muli z szafranem


Przepis z programu Surfing po menu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Zupa z muli z szafranem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 spore szczypty nitek [sklep 364]szafranu[/sklep]

1 butelka białego wytrawnego wina

55 g masła

1 cebula pokrojona w cienkie plasterki

1 łodyga selera naciowego pokrojona na małe kawałki

1 por pokrojony na plasterki

1 łyżeczka proszku [sklep 342]curry[/sklep]

1 łyżeczka [sklep 350]pieprzu cayenne[/sklep]

2 świeże listki laurowe

1 gałązka tymianku

2,5 kg oczyszczonych omułków w skorupkach

500 ml bulionu rybnego

450 ml gęstej śmietany

sól i świeżo zmielony [sklep 107]czarny pieprz[/sklep]

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę, seler, pora, proszek curry, pieprz cayenne, listki laurowe, tymianek i szafran. Gotować przez 5-6 minut na wolnym ogniu, aby szafran puścił kolor. Kiedy warzywa zmiękną dodać, małże, dobrze zamieszać i nakryć szczelnie garnek. Gotować około minuty aż małże się pootwierają. Wyrzucić wszystkie małże, które pozostały zamknięte i zostawić 16 – 18 sztuk (w zależności od rozmiaru) do przybrania. Dodać wino i gotować na dużym ogniu przez 8 – 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Dodać śmietanę i podgrzać zupę, niemal doprowadzając do wrzenia. Wyjąć małże i przetrzeć zupę w durszlaku, a następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć małże z muszelek i dodać do zupy. Podawać przyozdabiając całymi małżami w muszelkach.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Żur na kiszonych rydzach z ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.