Curtis Stone

Zupa z muli z szafranem


Przepis z programu Surfing po menu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Zupa z muli z szafranem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 spore szczypty nitek [sklep 364]szafranu[/sklep]

1 butelka białego wytrawnego wina

55 g masła

1 cebula pokrojona w cienkie plasterki

1 łodyga selera naciowego pokrojona na małe kawałki

1 por pokrojony na plasterki

1 łyżeczka proszku [sklep 342]curry[/sklep]

1 łyżeczka [sklep 350]pieprzu cayenne[/sklep]

2 świeże listki laurowe

1 gałązka tymianku

2,5 kg oczyszczonych omułków w skorupkach

500 ml bulionu rybnego

450 ml gęstej śmietany

sól i świeżo zmielony [sklep 107]czarny pieprz[/sklep]

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę, seler, pora, proszek curry, pieprz cayenne, listki laurowe, tymianek i szafran. Gotować przez 5-6 minut na wolnym ogniu, aby szafran puścił kolor. Kiedy warzywa zmiękną dodać, małże, dobrze zamieszać i nakryć szczelnie garnek. Gotować około minuty aż małże się pootwierają. Wyrzucić wszystkie małże, które pozostały zamknięte i zostawić 16 – 18 sztuk (w zależności od rozmiaru) do przybrania. Dodać wino i gotować na dużym ogniu przez 8 – 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Dodać śmietanę i podgrzać zupę, niemal doprowadzając do wrzenia. Wyjąć małże i przetrzeć zupę w durszlaku, a następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć małże z muszelek i dodać do zupy. Podawać przyozdabiając całymi małżami w muszelkach.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa rumfordzka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.