Zupa z małży i dzikich porów

Przepis z programu Manic Organic (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

Zupa z małży i dzikich porów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bulion z małży:

2 łyżki oliwy

10 dag pokrojonego w kostkę selera

10 dag pokrojonej w kostkę marchewki

15 dag pokrojonej w kostkę cebuli

⅔ szklanki białego wina

2 liście laurowe

3 gałązki natki

3 gałązki tymianku

¾ łyżeczki soli

1 szklanka wody

1½ kg oczyszczonych małży



Sos aioli (majonez czosnkowy):

12 roztartych ząbków czosnku

2 duże żółtka

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka soli

1 szklanka oliwy



Baza zupy:

1 duży pęczek dzikich porów amerykańskich

1 fenkuł

3 łyżki oliwy

2 paski skórki z pomarańczy, bez białej części

2 liście laurowe, najlepiej świeże

½ szklanki białego wina

3 szklanki bulionu z małży

½ kg pokrojonych na kawałki i ugotowanych ziemniaków, najlepiej odmiany Russian banana

sos aioli

obrane małże z bulionu



Bulion z małży:

Rozgrzać w rondlu na silnym ogniu oliwę. Wrzucić seler, marchewkę i cebulę i poddusić. Dodać wino, liść laurowy, natkę i tymianek. Zredukować o połowę, a potem dodać sól i wodę. Gotować 5 minut.

Wrzucić do wywaru małże i przykryć rondel. Po 2 minutach zajrzeć i jeśli większość małży otworzyła się, zdjąć bulion z ognia i wyjąć małże na talerz. Jeśli małże nie otworzyły się, gotować dalej i co minutę sprawdzać. Wywar odstawić, a gdy małże wystygną obrać je z muszli i trzymać w lodówce do momentu dalszego użycia.



Sos aioli:

Roztarty czosnek i żółtka umieścić w dużej misce. Wymieszać i dodać sok z cytryny. Starannie wymieszać trzepaczką i posolić. Ubijając trzepaczką dodawać cienką strużką oliwę. Gdy cała oliwa połączy się i utworzy emulsję, wstawić do lodówki.



Zupa:

Pory umyć, usunąć z nich łodygi i korzenie. Przekroić wzdłuż na pół. Z fenkułu pooddzielać warstwy i zachować nieco natki do przybrania. Warstwy fenkułu pokroić w 1 cm kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pory i fenkuł. Dusić, aż zmiękną, ale nie rumienić. Dodać skórkę z pomarańczy, liście laurowe i wino. Gotować 5 minut. Dodać bulion z małży, zagotować, wrzucić ugotowane ziemniaki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dwie łyżki wazowe zupy nieustannie ubijając trzepaczką wlać cienkim strumieniem do sosu aioli, aby ustabilizować żółtka. Tak przygotowany sos aioli wlać do zupy. Nie gotować. Tuż przed podaniem umieścić w zupie małże (nie można ich dodać wcześniej, bo mogą stać się twarde z powodu zbyt długiego gotowania). Zupę podać przybraną natką fenkułu.





© Antony John



powrót

Podobne przepisy

Szczawiowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.