Zupa z małży i dzikich porów

Przepis z programu Manic Organic (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

Zupa z małży i dzikich porów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bulion z małży:

2 łyżki oliwy

10 dag pokrojonego w kostkę selera

10 dag pokrojonej w kostkę marchewki

15 dag pokrojonej w kostkę cebuli

⅔ szklanki białego wina

2 liście laurowe

3 gałązki natki

3 gałązki tymianku

¾ łyżeczki soli

1 szklanka wody

1½ kg oczyszczonych małży



Sos aioli (majonez czosnkowy):

12 roztartych ząbków czosnku

2 duże żółtka

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka soli

1 szklanka oliwy



Baza zupy:

1 duży pęczek dzikich porów amerykańskich

1 fenkuł

3 łyżki oliwy

2 paski skórki z pomarańczy, bez białej części

2 liście laurowe, najlepiej świeże

½ szklanki białego wina

3 szklanki bulionu z małży

½ kg pokrojonych na kawałki i ugotowanych ziemniaków, najlepiej odmiany Russian banana

sos aioli

obrane małże z bulionu



Bulion z małży:

Rozgrzać w rondlu na silnym ogniu oliwę. Wrzucić seler, marchewkę i cebulę i poddusić. Dodać wino, liść laurowy, natkę i tymianek. Zredukować o połowę, a potem dodać sól i wodę. Gotować 5 minut.

Wrzucić do wywaru małże i przykryć rondel. Po 2 minutach zajrzeć i jeśli większość małży otworzyła się, zdjąć bulion z ognia i wyjąć małże na talerz. Jeśli małże nie otworzyły się, gotować dalej i co minutę sprawdzać. Wywar odstawić, a gdy małże wystygną obrać je z muszli i trzymać w lodówce do momentu dalszego użycia.



Sos aioli:

Roztarty czosnek i żółtka umieścić w dużej misce. Wymieszać i dodać sok z cytryny. Starannie wymieszać trzepaczką i posolić. Ubijając trzepaczką dodawać cienką strużką oliwę. Gdy cała oliwa połączy się i utworzy emulsję, wstawić do lodówki.



Zupa:

Pory umyć, usunąć z nich łodygi i korzenie. Przekroić wzdłuż na pół. Z fenkułu pooddzielać warstwy i zachować nieco natki do przybrania. Warstwy fenkułu pokroić w 1 cm kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pory i fenkuł. Dusić, aż zmiękną, ale nie rumienić. Dodać skórkę z pomarańczy, liście laurowe i wino. Gotować 5 minut. Dodać bulion z małży, zagotować, wrzucić ugotowane ziemniaki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dwie łyżki wazowe zupy nieustannie ubijając trzepaczką wlać cienkim strumieniem do sosu aioli, aby ustabilizować żółtka. Tak przygotowany sos aioli wlać do zupy. Nie gotować. Tuż przed podaniem umieścić w zupie małże (nie można ich dodać wcześniej, bo mogą stać się twarde z powodu zbyt długiego gotowania). Zupę podać przybraną natką fenkułu.





© Antony John



powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.