Zupa z liści paproci

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa z liści paproci
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

225 g młodych liści paproci

litr wywaru z drobiu

1/8 łyżeczki rozgniecionego szafranu

2 żółtka

przecedzony sok z cytryny

ćwierć miarki śmietany

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Oczyścić liście paproci i wymyć 4 razy w zimnej wodzie. Odcedzić. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić i natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem, żeby nie straciły barwy. Odcedzić, odstawić. Zagotować wywar drobiowy z szafranem. Wyłączyć gaz. Utrzeć żółtka z sokiem z cytryny. Wmieszać łyżkę wazową gorącego wywaru do żółtek. Wlać drugą łyżkę wazową. Wymieszać masę żółtkową w reszcie wywaru. Wmieszać śmietanę. Sprawdzić smak. Wrzucić liście paproci i powoli podgrzać, nie zagotowując.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Postny barszcz
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rozgrzewający krem z marchewki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.