Zupa z kukurydzy i kraba

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa z kukurydzy i kraba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g ziaren świeżej kukurydzy (czyli 450 g kolb kukurydzy) lub z puszki

1 litr domowego bulionu z kurczaka

1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym sherry)

2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżeczkami wody

170g białego mięsa kraba (może być mrożone)

1 białko

1 łyżeczka oleju sezamowego

posiekana dymka do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Kukurydzę dodać do bulionu, gotować na wolnym ogniu przez jakieś piętnaście minut. Po tym czasie dodać łyżkę wina ryżowego, dwie łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Następnie zagęścić zupę dwiema łyżeczkami skrobi kukurydzianej zmieszanymi z dwiema łyżeczkami wody. Wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez jakąś minutę, żeby nie było czuć smaku skrobi i żeby zupa się zagęściła. Dodać mięso kraba. Zamieszać. Białko wymieszać z olejem sezamowym. Powstałą mieszankę wlewać do zupy równym strumieniem. Mieszać widelcem, robiąc ósemki, dzięki czemu powstają cieniutkie niteczki. Zupa jest gotowa do podania. Podawać przybraną dymką, która zrównoważy smak mięsa kraba. To bardzo smaczna i prosta do zrobienia zupa.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.