Zupa z krabem i kukurydzą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

Zupa z krabem i kukurydzą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kolby kukurydzy

4 posiekane dymki

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka startego imbiru

2 łyżki posiekanych łodyg kolendry

2 anchois

1 łyżka oliwy

1 litr bulionu rybnego albo 3 saszetki dashi rozpuszczone w litrze wody

2 łyżeczki tamari

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżeczki sosu rybnego

2 rozmącone jajka

2 filiżanki mięsa z kraba

natka kolendry i dymka do przybrania

Przygotowanie:

Skroić ziarna kukurydzy z kolb. Zrobić pastę z dymki, czosnku, imbiru, łodyg kolendry i anchois.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pastę i smażyć przez 30 sekund. Dodać ziarna kukurydzy, wlać bulion i zagotować. Gotować 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka.
Zdjąć garnek z ognia i zblendować zupę zostawiając trochę całych ziaren. Wstawić z powrotem na ogień, wlać jajka i zamieszać. Przyprawić tamari, olejem sojowym i sosem rybnym. Przed podaniem dołożyć mięso kraba.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.