Zupa z kokosem i makaronem

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z kokosem i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g makaronu ryżowego nitki

ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

200 g mięsa kurczaka

pokrojonego na plastry

2 łyżki oleju roślinnego

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżka czerwonej pasty curry

400 g pędów bambusa z puszki

1 łodyga trawy cytrynowej zawiązana w węzeł

4 liście limonki kaffir

4 plastry świeżego galangalu

400 ml mleczka kokosowego

800 ml wody

1 łyżka sosu rybnego

sól do smaku

1 szklanka pokrojonego serca banana

1 łodyga trawy cytrynowej

pokrojona na cztery części

2 gałązki kolendry

do przybrania

2 łyżki posiekanej mięty

1 łyżka posiekanej dymki

 

 

Przygotowanie:


Czosnek zrumienić na oleju, w garnku. Dodać kurczaka i mieszając, usmażyć. Dodać czerwoną pastę curry, pędy bambusa, trawę cytrynową, liście limonki i galangal. Mieszać 1-2 minut. Wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać wodę, zagotować i zostawić na dużym ogniu na 5-10 minut.
Dodać sos rybny i sól do smaku. Mieszając, usmażyć do miękkości pokrojone na plasterki serce banana z łodygą trawy cytrynowej.

powrót

Podobne przepisy

Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grzybowa soljanka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.