Zupa z karczochów

Przepis z programu Kucharze świata (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa z karczochów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 młodych karczochów

2 przekrojone na pół cytryny – do nacierania

½ szklanki oliwy z oliwek

½ szklanki wytrawnego

białego wina

1 l bulionu z drobiu

sól i świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obrywamy dolne, grube liście i obieramy karczochy, aby odsłonić ich serca. Przycinamy łodygi i dolne części serc. Nacieramy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku. Wrzucamy serca karczochów i krótko podsmażamy ze wszystkich stron, nie dopuszczając, by się zrumieniły. Dodajemy białe wino i gotujemy, aż płyn odparuje. Wlewamy bulion drobiowy, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 8-12 minut, aż serca są miękkie, gdy nakłujemy je czubkiem noża. Karczochy wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku, płyn zachowujemy.

Przygotowanie zupy
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy liście i okrawki karczochów i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się przyrumieniać. Dodajemy cebulę i czosnek i dusimy, aż zmiękną. Wlewamy wino i gotujemy, dopóki większość płynu nie odparuje. Dolewamy bulion drobiowy i gotujemy 3 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy połowę płynu, w którym gotowały się karczochy, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wszystko razem miksujemy w malakserze i przecieramy przez gęste sitko. Gotowa zupa powinna mieć konsystencję rzadkiego kremu z groszku – w razie konieczności należy ją odparować na małym ogniu.

powrót

Podobne przepisy

Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa kalafiorowa z serem gruyere i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.