Janella  Purcell

Zupa z kalarepy


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 13)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy

Zupa z kalarepy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy albo tłuszczu omega

1 posiekana cebula

½ kg obranej

pokrojonej kalarepy

2 ½ filiżanki bulionu warzywnego

2 ½ filiżanki mleka sojowego albo migdałowego

liść laurowy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć cebulę przez 5 minut. Dodać kalarepę. Smażyć przez kilka minut. Dolać bulion i mleko. Dołożyć liść laurowy. Zagotować. Przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez 25 minut, aż kalarepa będzie miękka. Przestudzić. Usunąć liść laurowy. Zmiksować. Jeśli kalarepa jest włóknista, można przecedzić zupę przez sitko. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać w podgrzanych miseczkach z grzankami z żytniego pieczywa. Jeśli kalarepa ma zielone liście, można je zblanszować, a potem pokroić w paski i udekorować danie.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Jesienny krem z topinamburu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.