Tomasz Jakubiak

Zupa z jesiotra z kiszonym ogórkiem, ziemniakami, koperkiem i pulpetami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 4725

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bulion:

głowa jesiotra

20 dag ryby

3 marchewki

2 pietruszki

por

średni kawałek selera

4 listki laurowe

3 kulki jałowca

5 ziaren czarnego pieprzu

3-5 listków świeżej szałwi

3-4 gałązki świeżego tymianku

natka pietruszki

1,5 l wody

1/2 kostki masła

dodatki do zupy:

cebula

3 ziemniaki

3 starte kiszone ogórki

2 pomidory

1/2 kostki masła

1/2 szklanki śmietany 18%

 

pulpety z jesiotra:

20 dag jesiotra

bułka namoczona w mleku

sól

pieprz

średnia słodka cebula

sok z połowy cytryny

łyżka śmietany

świeży koperek

trybula

mąka do oprószenia

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania bulionu rybnego. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokrój na średnie kawałki. W garnku na maśle przesmaż warzywa. Dodaj listki laurowe, jałowiec, pieprz oraz świeże zioła: szałwię, tymianek, natkę pietruszki. Do garnka włóż oczyszczoną głowę jesiotra i kawałki ryby. Zalej wszystko wodą i nie mieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Z gotowego bulionu wyciągnij delikatnie kawałki ryby i warzywa. Przecedź go przez gazę.
Przygotuj pulpety. Rybę wrzuć do blendera. Dodaj bułkę, cebulę i sok z cytryny. Wszystkie skłądniki zmiksuj. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj. Masę przypraw posiekanym koperkiem i trybulą. Z masy formuj pulpeciki. Oprósz je w mące.
Następnie pokrój cebulę w piórka, ziemniaki w plastry, a pomidory w kostkę. W garnku na maśle przesmaż cebulę i starte ogórki. Dodaj ziemniaki, pomidory i śmietanę. Składniki wymieszaj. Dolej bulion rybny i wrzuć pulpety. Zupę gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Jesienny krem z topinamburu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchwiowo-kokosowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Zupa brokułowa z orzechami brazylijskimi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z ogórka zielnego
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.