Gary  Rhodes

Zupa z groszku i smażony dorsz z prażonym sezamem


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Zupa z groszku i smażony dorsz z prażonym sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki zupy:

600 ml wody lub wywaru warzywnego

450 g łuskanego groszku

sól, pieprz i cukier

100 ml kremówki



Składniki dania z ryby:

4 filety z dorsza po 100g

mąka do oprószenia

sól i pieprz

1 łyżka stołowa oleju roślinnego

kawałek masła

1 łyżka stołowa nasion sezamu

nieco oleju sezamowego



Przygotowanie zupy:

Doprowadź do wrzenia wodę lub wywar. Dorzuć łuskany groszek. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 min, aż zmięknie. Dokładnie zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przecedź. Dolej kremówkę i na małym ogniu doprowadź do wrzenia.



Przygotowanie dorsza:

Oprósz mąką skórę ryby. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż filety skórą do dołu przez 4 minuty. Przewróć i smaż 2 minuty. Dorzuć kawałek masła. Na suchej patelni upraż nasiona sezamu. Do miseczki włóż kawałek ryby, dolej ostrożnie zupę. Rybę posyp prażonym sezamem. Zupę polej olejem sezamowym.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Wojskowa grochówka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.