Gary  Rhodes

Zupa z groszku i smażony dorsz z prażonym sezamem


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Zupa z groszku i smażony dorsz z prażonym sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki zupy:

600 ml wody lub wywaru warzywnego

450 g łuskanego groszku

sól, pieprz i cukier

100 ml kremówki



Składniki dania z ryby:

4 filety z dorsza po 100g

mąka do oprószenia

sól i pieprz

1 łyżka stołowa oleju roślinnego

kawałek masła

1 łyżka stołowa nasion sezamu

nieco oleju sezamowego



Przygotowanie zupy:

Doprowadź do wrzenia wodę lub wywar. Dorzuć łuskany groszek. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 min, aż zmięknie. Dokładnie zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przecedź. Dolej kremówkę i na małym ogniu doprowadź do wrzenia.



Przygotowanie dorsza:

Oprósz mąką skórę ryby. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż filety skórą do dołu przez 4 minuty. Przewróć i smaż 2 minuty. Dorzuć kawałek masła. Na suchej patelni upraż nasiona sezamu. Do miseczki włóż kawałek ryby, dolej ostrożnie zupę. Rybę posyp prażonym sezamem. Zupę polej olejem sezamowym.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.12)tatar z łososia z kalafiorem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.