Jennifer  Paterson

Zupa z dyni


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Zupa z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 duża cebula, posiekana

1 zmiażdżony ząbek czosnku

3 obrane i pokrojone szalotki

1 strączek ostrej chili (scotch bonnet)

olej albo oliwa

1 pokrojona w kostkę pierś kurczaka

1 pokrojone w kostkę udo kurczaka

900 ml bulionu drobiowego

1 dynia o wadze ok. 1 kg, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w 2,5-cm kostkę i upieczona

świeży tymianek

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Usmaż na małej ilości oleju cebulę, czosnek, szalotki i chili, aż zmiękną. Dodaj pokrojone mięso kurczaka i lekko podsmaż. Wlej bulion drobiowy, dodaj upieczoną dynię, tymianek, sól oraz pieprz i gotuj na małym ogniu przez ok. ½ godziny. Zmiksuj na bardzo gładkie puree. Podaj zupę na gorąco lub na zimno z kleksem śmietany lub/i posiekanym szczypiorkiem. Równie smaczna z kawałkami chleba lub bagietki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.