Kinga Paruzel

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g dyni

100 g pestek dyni

500 ml bulionu drobiowego

1 puszka mleka kokosowego

1 papryczka chili

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

sól, pieprz

Przygotowanie:

Z dyni usuń pestki, oczyść ją i pokrój w drobną kostkę.
Chili oczyść i drobno posiekaj. Imbir obierz łyżeczką.
Na rozgrzane dno garnka wlej dwie łyżki oleju oraz łyżkę masła. Poczekaj, aż się rozpuści i dodaj posiekane chili oraz starty na tarce imbir. Smaż przez około jedna minutę, a po tym czasie dodaj wcześniej pokrojoną dynię.
Obsmaż warzywo. Całość zalej bulionem drobiowym tak, aby przykryć dynię, i gotuj przez dziesięć minut do momentu kiedy dynia stanie się miękka. Dopraw solą i pieprzem.
Całość zblenduj na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodaj więcej bulionu.
Na patelni podpraż pestki dyni, aż nabiorą złotego koloru. Zupę postaw na małym ogniu i wlej powoli, ciągle mieszając mleko koksowe. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni.

powrót

Podobne przepisy

Kwaśna zupa z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Harira - marokańska zupa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.