Emeril Lagasse

Zupa z czerwonej fasolki


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Zupa z czerwonej fasolki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

1 1/2 szklanki posiekanej cebuli

1/2 szklanki posiekanego selera

1/2 szklanki posiekanej papryki

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

4 liście laurowe

2 litry bulionu drobiowego lub wołowego

4 szklanki zmielonej ugotowanej czerwonej fasolki

1/4 szklanki wytrawnego sherry

1/2 szklanki posiekanej dymki

1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki

1/2 łyżeczki pikantnego sosu (najlepszy byłby Tabasco)

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, seler, paprykę, sól, pieprz, pieprz kajeński i liście laurowe. Gotuj, często mieszając przez ok. 5 minut lub do momentu, w którym warzywa się podduszą. Dodaj bulion i fasolkę, a następnie dobrze wymieszaj. Zmniejsz gaz. Zupa powinna się teraz gotować na wolnym ogniu bez przykrywki przez około 2 godziny lub do momentu, w którym osiągnie kremową konsystencję.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kapuśniak po żydowsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.