Delia  Smith

Zupa z czarnej fasoli


Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z czarnej fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pancetta (wędzony bekon)

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek do smażenia

1 duża cebula

5 dag brukwi

5 dag marchewki

łodyżki świeżej kolendry

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka sosu Tabasco

1 litr dowolnego bulionu

 

 

Przygotowanie:


Pancettę podsmażamy na oliwie przez 5 minut, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w małą kostkę brukiew i marchew, posiekaną kolendrę i zmiażdżony czosnek. Mieszamy warzywa, by podsmażyły się na małym ogniu, a następnie przykrywamy garnek i dusimy je przez 10 minut, by puściły soki.
Fasolę zalewamy podwójną objętością zimnej wody i zostawiamy na noc, by namokła, po czym odsączamy ją i dorzucamy do zupy.
Dodajemy uprażony na sucho i utłuczony w moździerzu kmin oraz sos Tabasco, wlewamy bulion, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny. Zupę miksujemy i otrzymujemy wspaniałe, gęste, kremowe, gorące pure. Podając, dla kontrastu dodajemy łyżkę creme fraiche i zimną salsę z czarnej fasoli.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krem z marchewki i rabarbaru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.