Laura Calder

Zupa z ciecierzycy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g suszonej ciecierzycy

1 średnia

posiekana cebula

1 posiekany ząbek czosnku

1 liść laurowy

1 gałązka tymianku

szczypta kminu

papryki (niekonieczne)

bulion drobiowy lub woda

sól i pieprz

oliwa

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Dzień wcześniej wrzuć ciecierzycę do dużej miski, zalej zimną wodą i zostaw tak na noc. Odcedź ciecierzycę. Włóż ją do garnka z cebulą, czosnkiem i ziołami. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Zalej bulionem drobiowym lub wodą. Zagotuj, przykryj i gotuj dalej na wolnym ogniu przez 40 min, aż składniki będą miękkie. Wyjmij zioła. Miksuj ciecierzycę, aż otrzymasz gładką masę. Przecedź i przelej do rondla. Podgrzej ponownie, spróbuj i dodaj przyprawy. Podawaj w miseczkach. Skrop oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa rumfordzka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Postny barszcz
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.