Ruth  Rogers

Zupa z ciecierzycy i prawdziwków


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa z ciecierzycy i prawdziwków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg ugotowanej ciecierzycy

garść suszonych prawdziwków w plasterkach

zalanych wrzątkiem

oliwa

czerwona cebula

posiekana

1 łodyga selera naciowego

posiekana

3 anchois

garść natki pietruszki o płaskich liściach

drobno posiekanej

1 suszona chili

pęczek boćwiny – łodygi odkrojone od liści

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj garnek wrzątku. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i seler naciowy. Dodaj anchois, przemieszaj, a gdy się rozpadną, wrzuć natkę pietruszki oraz łodygi boćwiny. Odciśnij wodę z grzybów, pokrój je na spore kawałki i dodaj do warzyw, a następnie włóż do rondla 3 duże łyżki ciecierzycy. Przemieszaj i dolej do rondla przez sitko wywar z grzybów. Zblanszuj liście boćwiny w zagotowanym wrzątku przez 2 min. Zmiksuj pozostałą ciecierzycę. Odcedź boćwinę w durszlaku i grubo pokrój. Dodaj 2 duże łyżki zmiksowanej ciecierzycy. Dopraw do smaku i wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chłodnik z botwinki
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion z pulpetami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z kurczaka z trawą cytrynową i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.