Zupa z ciecierzycy i chorizo

Przepis z programu Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Zupa z ciecierzycy i chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g suchej ciecierzycy

łyżka oleju

125 g chorizo

pokrojonego w niewielkie kawałki

3 ząbki czosnku

posiekane

½ cebuli

nabite czterema goździkami

2 łyżeczki mielonych nasion kolendry

sól i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ciecierzycę namoczyć na noc. Odcedzić, przepłukać. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć chorizo do momentu, kiedy zacznie być chrupiące. Włożyć ciecierzycę, smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek, cebulę i kolendrę. Zalać wodą tak, by zakryła wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Co jakiś czas dolewać wody, tak, by przykrywała ciecierzycę. Wyjąć cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Połowę ciecierzycy zmiksować w blenderze, włożyć do zupy, podgrzać. Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałów, polaną odrobiną oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Zupa gulaszowa z migdałami i oliwkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z kurczaka z trawą cytrynową i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Zupa brokułowa z orzechami brazylijskimi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.