Zupa z ciecierzycy i chorizo

Przepis z programu Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Zupa z ciecierzycy i chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g suchej ciecierzycy

łyżka oleju

125 g chorizo

pokrojonego w niewielkie kawałki

3 ząbki czosnku

posiekane

½ cebuli

nabite czterema goździkami

2 łyżeczki mielonych nasion kolendry

sól i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ciecierzycę namoczyć na noc. Odcedzić, przepłukać. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć chorizo do momentu, kiedy zacznie być chrupiące. Włożyć ciecierzycę, smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek, cebulę i kolendrę. Zalać wodą tak, by zakryła wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Co jakiś czas dolewać wody, tak, by przykrywała ciecierzycę. Wyjąć cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Połowę ciecierzycy zmiksować w blenderze, włożyć do zupy, podgrzać. Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałów, polaną odrobiną oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z papryki i jabłek
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.