Zupa wonton z wieprzowiną

Przepis z programu Ideał (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa wonton z wieprzowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na pierożki wonton:

250 g mielonej wieprzowiny

1 duża łodyga dymki, drobno posiekana

1,5 cm świeżego imbiru, startego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka wina ryżowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

1 szczypta mielonego białego pieprzu

16 gotowych płatków ciasta do pierożków wonton



Na zupę:

500 ml bulionu

½ małej kapusty pekińskiej (ok. 100 g), pokrojonej w paski o szerokości 1 cm

4 świeże grzyby shitake, pokrojone

1-2 łyżki jasnego sosu sojowego lub do smaku

1-2 łyżki octu ryżowego lub do smaku

1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu lub do smaku

2 łodygi dymki, drobno posiekanej

2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej



Do podania:

gotowy sos chili



Przygotowanie:

Pierożki wonton: połącz w misce wszystkie składniki (poza płatkami ciasta). Jedną łyżeczkę farszu nakładaj na ciasto. Posmaruj brzegi odrobiną wody, zbierz rogi ciasta i „zakręć” jak cukierek, by powstała paczuszka.

Zupa: do dużego rondla wlej bulion, dodaj 500 ml wrzącej wody z czajnika. Dodaj kapustę pekińską, grzyby i pierożki. Dopraw do smaku sosem sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i szczyptą mielonego białego pieprzu. Gotuj 5 minut na wolnym ogniu.

W każdej miseczce umieść 4 pierożki, warzywa i wlej bulion. Udekoruj dymką i kolendrą. Podaj do stołu z sosem chili.





powrót

Podobne przepisy

Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa nic z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.