Zupa warzywna z soczewicą

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa warzywna z soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg warzyw korzeniowych (takich jak marchew

pietruszka

seler)

obranych lub wyszorowanych i pokrojonych w trzycentymetrową kostkę

500 g dyni piżmowej

obranej

pozbawionej pestek i pokrojonej w trzycentymetrową kostkę

750 g pomidorów

przekrojonych na cztery

6 ząbków czosnku

obranych

1 mała marchew

posiekana

4 łyżki oliwy

½ – 1 łyżeczka płatków chili

2 łyżeczki mielonego kminu

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonej papryki

1,25 l bulionu warzywnego lub drobiowego

180 g czerwonej soczewicy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Warzywa korzeniowe, dynię, pomidory, czosnek i małą marchewkę umieść w żaroodpornym naczyniu lub garnku, który można wstawić do piekarnika. Skrop oliwą, posyp przyprawami, dodaj sól morską i pieprz. Nakryj naczynie i piecz półtorej godziny, aż warzywa zmiękną. Wyjmij naczynie z piekarnika, lekko rozgnieć warzywa widelcem i wmieszaj bulion. Postaw na średnim ogniu i doprowadź zupę do wrzenia. Dodaj soczewicę, zmniejsz ognień i gotuj 15-20 minut, aż soczewica zmięknie. Dodaj więcej bulionu lub nieco wody, jeśli zupa stanie się zbyt gęsta. Dopraw do smaku i wlej do misek. Do każdej porcji dodaj łyżkę jogurtu, szczyptę papryki i natkę lub kolendrę. Podaj z chrupiącym pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żur na kiszonych rydzach z ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tajska zupa kokosowa z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.