Zupa warzywna z grzankami

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Zupa warzywna z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zupa:

2 średnie marchewki

3 średnie pomidory

1 średnia cebula

8 pieczarek

2 duże ziemniaki

3 ząbki czosnku

bulion warzywny (niesolony)

1 brokuł

sól i pieprz



Krem z brokułów:

1 brokuł

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

2 łyżki posiekanego szczypiorku

pół cytryny

sól i pieprz



Grzanki:

1 bagietka

4 łyżki oliwy

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 szklanka fety



Przygotowanie:

Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 220 stopniu C. Obierz marchewki i pokrój na niewielkie kawałki. Pokrój pomidory na ćwiartki, cebulę na plasterki, grzyby na niezbyt duże kawałki, a obrane ziemniaki w kostkę. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka, dodaj ząbki czosnku i wlej niesolony bulion warzywny, tak by przykrył warzywa. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Przekrój główkę brokułu na pół i usuń twarde trzonki. Delikatnie odkrój szczyty różyczek i odłóż na bok. Resztę posiekaj i dodaj do warzyw w garnku. Gotuj zupę ok. 20 min. Warzywa powinny być miękkie i delikatne, ale nie rozgotowane. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej do małej miski szklankę śmietany, dorzuć posiekane szczyty brokułowych różyczek i wymieszaj. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i sok z połowy cytryny. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Pokrój bagietkę na kromki centymetrowej grubości i rozłóż na blasze do pieczenia przykrytej pergaminem. Skrop je oliwą i posyp posiekaną natką pietruszki. Na każdej kromce ułóż kilka dużych okruchów fety i zapiecz pod rozgrzaną górną grzałką piekarnika. Wlej porcje zupy do miseczek, do każdej nałóż łyżką kleks kremu brokułowego i zatknij grzankę z fetą.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

powrót

Podobne przepisy

Zupa migdałowa z ryżem i cynamonem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z soczewicy z chorizo
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.