Piotr Przykaza

Zupa tom kha gai


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Zupa tom kha gai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 l wody

1 opakowanie łodyg kolendry chińskiej

80-100 g świeżego imbiru

1 opakowanie łodyg bazylii tajskiej

1 tajskie chili

50 g galangalu

3-5 liści limonki

3 łodygi trawy cytrynowej

pasta Tom Kha Gai

200 g kurczaka

0,7 l mleka kokosowego

1 puszka grzybów straw

 

 

Przygotowanie:


Do 2 l wody dodać łodygi bazylii tajskiej, łodygi kolendry chińskiej, tajskie chili, imbir, galangal, liście limonki, łodygi trawy cytrynowej. Gotować przez 30-45 minut. Do wywaru dodać pastę Tom Kha Gai do smaku. Pokroić kurczaka i dodać do wywaru, gotować na małym ogniu ok. 3 minut. Następnie odstawić na 15-20 minut aż zupa trochę ostygnie. Dodać mleko kokosowe. Podawać z grzybami straw i poszatkowanymi, świeżymi liśćmi kolendry chińskiej.

powrót

Podobne przepisy

Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.