Ainsley Harriot

Zupa tom kha gai


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Zupa tom kha gai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilkucentymetrowy kawałek kłącza galangalu (lub imbiru)

obrany i pokrojony na kawałki

posiekana gałązka trawy cytrynowej

kilka pokrojonych ząbków czosnku

posiekana szalotka

½ łyżeczki pasty krewetkowej

szczypta cukru

szczypta soli

kilka posiekanych chili

sok z limonki

puszka mleka kokosowego

dodatkowo kilka plasterków galangalu

kilka łyżek sosu rybnego

1-2 papryczki chili

w całości

½ łyżeczki pasty tamaryndowej

kilka listków limonki kaffir

łyżka posiekanej trawy cytrynowej (dodatkowo)

pierś kurczaka

pokrojona w kostkę

listki świeżej kolendry do posypania

sok z limonki do skropienia

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


W moździerzu (lub w malakserze) rozetrzeć czosnek, galangal lub imbir, pastę krewetkową, kilka posiekanych papryczek chili i posiekaną trawę cytrynową oraz szalotki z odrobiną soli i cukru, dodać sok z limonki, aby powstała gęsta pasta. W woku podgrzać mleko kokosowe (przed otwarciem puszki należy nią potrząsnąć), dodać pastę z moździerza, kilka zgniecionych listków limonki kaffir, parę plasterków galangalu oraz posiekaną trawę cytrynową, kilka małych chili w całości i parę łyżek sosu rybnego oraz pastę z tamaryndu. Podgrzać wszystko przez parę minut, a następnie włożyć kawałki kurczaka. Gotować na małym ogniu, aż kurczak zmięknie. Podawać posypane listkami świeżej kolendry i skropione sokiem z limonki, z ugotowanym tajskim ryżem w osobnych miseczkach. Można zamiast ryżu dodać do zupy makaron ryżowy, namoczony przez kilka minut we wrzątku i odcedzony.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa piwna z grzankami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.