Zupa śródziemnomorska z kurczaka

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa śródziemnomorska z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 świeży miejscowy kurczak

2 liście laurowe

1 posiekany fenkuł

1 posiekana cukinia

1 czerwona papryka bez nasion, posiekana

4 obrane i posiekane cebule

800 ml posiekanych pomidorów z puszki

398 ml odcedzonej ciecierzycy z puszki

20 oliwek bez pestek

10 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki

110 g izraelskiego kuskusa albo zwykłego lub kaszy z ziarna pszennego

1 łyżka suszonego oregano

6 gałązek świeżego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Podziel kurczaka na części: odetnij nogi, oddziel podudzia i pałki; odetnij skrzydła, odkrój piersi i podziel na pół. Włóż wszystkie części do dużego garnka, dorzuć liście laurowe. Wlej 3-4 l zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Po paru minutach odszumuj. Zrób to dwukrotnie. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Odcedź wszystkie części kurczaka i szkielet. Przelej wywar do tego samego garnka. Gdy mięso wystygnie, oddziel je od kości. Odłóż mięso, kości wyrzuć. Do wrzącego wywaru dodaj cukinię, fenkuł, paprykę i cebulę. Dodaj pomidory, ciecierzycę, oliwki, czosnek, kuskus, oregano, tymianek, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa i kuskus zmiękną. Dorzuć kawałki mięsa, gotuj przez kilka minut, aż się podgrzeją.

powrót

Podobne przepisy

Tajska zupa z kurczaka
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.