Kinga Paruzel

Zupa śliwkowa z piernikiem


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 2842

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g śliwek

250 g pierniczków

sok z 1 limonki

4 łyżki jogurtu greckiego

4 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżeczka kardamonu

1 gwiazdka anyżu

1 l wody

 

Przygotowanie:

Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Tak przygotowane owoce włóż do rondla, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do nich przyprawy: kardamon, anyż oraz cukier i sok z limonki. Całość gotuj jeszcze przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie. Po tym czasie wyjmij z zupy anyż. Dodaj do niej pierniki, jeszcze chwilę zagotuj i zmiksuj. Zupę podawaj w talerzach, dekoruj jogurtem i pierniczkami.

powrót

Podobne przepisy

Prosta zupa jesienno-zimowa z kaszą pęczak i kiełbasą
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem dyniowo-pomarańczowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.