Kinga Paruzel

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5-6 filetów śledziowych lekko solonych

2 szklanki wody

400 g jogurtu naturalnego

3 łyżki octu

1 słoik selera w zalewie

2 łyżki cukru

1 cebula

2 jabłka

200 g orzechów włoskich

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

5 ziaren czarnego pieprzu

1/3 łyżeczki gorczycy białej

1 bagietka

100 g masła

3 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z lodówki wyjmij masło. Do garnka wlej wodę z octem, dodaj przyprawy, cukier i cebulę. Całość wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie na patelni upraż orzechy włoskie i pokrój w paseczki śledzie, wcześniej namoczone w wodzie. Zagotowany wywar odstaw w chłodne miejsce. Umyj, obierz, pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ryby. Uprażone orzechy posiekaj i połącz w misce z jabłkami i śledziami. Wrzuć seler odsączony z zalewy. Do miski ze wszystkimi składnikami wlej przez sito ostudzoną zalewę. Dodaj jogurt, który złagodzi smak i świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj grzanki z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Połącz z masłem i posiekaną natką. Posmaruj nim pokrojoną i podgrzaną na patelni bagietkę. Zupę podawaj z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Gęsta zupa z wędzonej makreli
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.