Kinga Paruzel

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5-6 filetów śledziowych lekko solonych

2 szklanki wody

400 g jogurtu naturalnego

3 łyżki octu

1 słoik selera w zalewie

2 łyżki cukru

1 cebula

2 jabłka

200 g orzechów włoskich

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

5 ziaren czarnego pieprzu

1/3 łyżeczki gorczycy białej

1 bagietka

100 g masła

3 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z lodówki wyjmij masło. Do garnka wlej wodę z octem, dodaj przyprawy, cukier i cebulę. Całość wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie na patelni upraż orzechy włoskie i pokrój w paseczki śledzie, wcześniej namoczone w wodzie. Zagotowany wywar odstaw w chłodne miejsce. Umyj, obierz, pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ryby. Uprażone orzechy posiekaj i połącz w misce z jabłkami i śledziami. Wrzuć seler odsączony z zalewy. Do miski ze wszystkimi składnikami wlej przez sito ostudzoną zalewę. Dodaj jogurt, który złagodzi smak i świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj grzanki z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Połącz z masłem i posiekaną natką. Posmaruj nim pokrojoną i podgrzaną na patelni bagietkę. Zupę podawaj z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Kapuśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pieczonej  papryki z ziołami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa waniliowo-kardamonowa z pływającymi wyspami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.