Zupa rybna

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa rybna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Zupa rybna



Składniki:

1 niewielka ryba (np. skorpena)

2 kg mieszanki filetów ryb i owoców morza (np. żabnicy, okonia morskiego, krewetek i przegrzebków)

8 łyżek oliwy

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 chilli

½ łyżeczki nasion fenkułu

125 ml czerwonego wina

2 puszki krojonych pomidorów (à 400 g)

1 pęczek natki pietruszki

sól i świeżo zmielony pieprz

6-8 kromek chleba

oliwa



Przygotowanie:



Rybę wypatroszyć i umyć. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać. Chilli przekroić wzdłuż i posiekać. Natkę grubo posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i 1 zgnieciony ząbek czosnku, zamieszać i smażyć 1-2 minuty. Dorzucić chilli i nasiona fenkułu, zamieszać, chwilę smażyć razem. Wlać wino, dodać pomidory i ok. pół litra wody. Włożyć rybę i wrzucić natkę. Gotować ok. 15 minut, aż ryba będzie miękka. Wyjąć rybę z wywaru i obrać mięso z ości. Filety ryb pokroić na kawałki. Doprawić wywar solą i pieprzem. Po kolei wkładać rybę i owoce morza, zaczynając od tych, które gotują się najdłużej (żabnica, okoń morski, krewetki, mięso skorpeny, przegrzebki). Gotować kilka minut, aż ryby będą miękkie. Kromki chleba podpiec w tosterze, natrzeć pozostałym ząbkiem czosnku, skropić oliwą i położyć na dnie talerzy. Wlać zupę i podawać.







powrót

Podobne przepisy

Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur na kiszonych rydzach z ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z ogórka zielnego
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.