Zupa rybna

Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 7295

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 tuszka karpia

2 płotki

1 okoń

3 raki

4 pietruszki

3 marchewki

kawałek selera naciowego

1 koper włoski

3 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

2 cebule

1 gałązka tymianku

1 gwiazdka anyżu

kilka ziaren ziela angielskiego

odrobina koniaku

puszka pomidorów

1/2 łyżeczki kurkumy

sól, pieprz do smaku

łyżka oliwy

łyżka oleju rzepakowego

Szyjki rakowe w cieście:

garść szyjek rakowych

2 jaja

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

odrobina wody mineralnej

sól

 

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na kawałki i podsmaż na oliwie i oleju rzepakowym. Dodaj gałązkę tymianku, kawałki ryb i raki. Dorzuć gwiazdkę anyżu i kilka ziaren ziela anielskiego i podsmażaj, mieszając, jeszcze przez 1-2 minuty. Podlej odrobiną koniaku i flambiruj. Wszystko zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Całość zmiksuj i dodaj przesmażone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Podgotuj chwilę na małym ogniu i przetrzyj przez sito. Z jaj, mąki kukurydzianej, wody mineralnej przygotuj ciasto naleśnikowe. Szyjki rakowe obtocz w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju. Zupę podawaj z szyjkami rakowymi.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Krem z grochu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Podhalańskie gołąbki
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.