Tobie  Puttock

Zupa rybna z ziemniakami


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Zupa rybna z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg morskich ryb o zwartym białym mięsie (np. labraks

karmazyn pacyficzny

halibut)

oczyszczonych i podzielonych na kawałki wielkości kęsa

oliwa

4 ząbki czosnku

drobno posiekane

200 ml hiszpańskiej brandy (opcjonalnie)

1 duża cebula

obrana i drobno posiekana

1 zielona papryka

umyta

pozbawiona pestek i pokrojona na kawałki o boku 1,5 cm

4 pomidory

przekrojone na połówki i starte na tarce o grubych oczkach

700 g ziemniaków o twardym

zwartym miąższu

gorący bulion rybny (ok. 1 litra)

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu, dodaj cebulę, czosnek oraz paprykę i podsmażaj dwie minuty, mieszając. Dodaj ziemniaki i mieszaj składniki delikatnie przez kolejne 2 minuty. Jeśli używasz brandy, wlej ją teraz i gotuj, aż się zredukuje (uważaj na włosy i twarz, bo alkohol może się zapalić)

powrót

Podobne przepisy

Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z selera naciowego z serem camembert
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.