Tobie  Puttock

Zupa rybna z ziemniakami


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Zupa rybna z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg morskich ryb o zwartym białym mięsie (np. labraks

karmazyn pacyficzny

halibut)

oczyszczonych i podzielonych na kawałki wielkości kęsa

oliwa

4 ząbki czosnku

drobno posiekane

200 ml hiszpańskiej brandy (opcjonalnie)

1 duża cebula

obrana i drobno posiekana

1 zielona papryka

umyta

pozbawiona pestek i pokrojona na kawałki o boku 1,5 cm

4 pomidory

przekrojone na połówki i starte na tarce o grubych oczkach

700 g ziemniaków o twardym

zwartym miąższu

gorący bulion rybny (ok. 1 litra)

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu, dodaj cebulę, czosnek oraz paprykę i podsmażaj dwie minuty, mieszając. Dodaj ziemniaki i mieszaj składniki delikatnie przez kolejne 2 minuty. Jeśli używasz brandy, wlej ją teraz i gotuj, aż się zredukuje (uważaj na włosy i twarz, bo alkohol może się zapalić)

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z lanymi kluskami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.