Tomasz Jakubiak

Zupa rybna z lanymi kluskami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 246

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3-4 dzwonka jesiotra

średni korzeń selera

por

cebula

papryka zielona

papryka czerwona

4-5 ząbków czosnku

4-5 ziela angielskie

3-4 liście laurowe

3 litry bulionu warzywny

dwa pomidory

papryczka chili

przyprawy: sól, pieprz, szafran

 

Kluski lane:

jajko

mąka

mleko

 

Przygotowanie:

Seler, cebulę i pora pokrój na małe kawałki i przesmaż w dużym garnku na oleju z dodatkiem oliwy. Następnie dodaj pokrojoną paprykę zieloną i czerwoną oraz posiekany czosnek. Warzywa dokładnie wymieszaj. Dodaj ziele angielskie i listek laurowy.
Następnie dodaj dzwonki ryby. Całość zalej bulionem warzywnym. Na koniec dodaj pokrojone pomidory i papryczkę chili. Na końcu zupę dopraw solą, szafranem i pieprzem. Zupę gotuj 15-20 minut.
Przygotuj lane kluski. W misce połącz jajko i mąkę. Dolej tyle mleka, żeby ciasto było gęste, ale lekko lejące. Z ugotowanej zupy wyciągnij rybę. Kluseczki lane wrzucaj na gotującą się zupę. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.